Jdi na obsah Jdi na menu

hřib satan

4. 5. 2016

Doba růstu: od června do října
Výskyt: listnaté lesy (především pod duby)
Stupeň jedovatosti: bez tepelné úpravy (minimálně 20 minut) silně jedovatý
Příznaky: zvracení 


Rourky jsou zprvu žluté, ve stáří žlutozelené, póry jsou na počátku stejně zbarvené jako rourky, ale krátce po otevření klobouku získávají vínově červenou barvu.
Dužina je bělavá, na řezu nepatrně modrající.
Chutná jemně, ořechově. 
Pokud je sucho, barva dužiny se skoro vůbec nezmění. Mladá plodnice je bez zápachu, staré plodnice páchnou - pach bývá přirovnáván k mršině.


Záměna s hřibem kovářem:
hřib kovář je jeden z nejrozšířenějších druhů hub u nás
Kovář má rourky žlutozelené, až 30 mm vysoké a na řezu se rychle barví do modrozelena. Póry jsou v mládí zpočátku žluté, záhy však tmavě krvavě červené a nakonec blednou do olivova, dotykem rychle modrají.
Jeho třeň na rozdíl od h. satanu nemá síťku.

K rozlišení může pomoci i fakt, že hřib satan se až na ojedinělé výjimky nevyskytuje na hrázích rybníků.



hřib satan




hřib kovář

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář